Verschillende soorten traditionele sloten
Welk slot past op mijn deur?
Er zijn diverse soorten sloten waaruit u kunt kiezen. Daardoor kan het soms knap lastig zijn om het juiste slot te selecteren. Welk slot geschikt is voor uw deur, hangt af van het type deur, het materiaal waaruit de deur vervaardigd is, en de richting waarin de deur opendraait. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende soorten sloten.
Traditionele sloten
- Insteekslot met dag- en nachtschoot
- Oplegslot met dag- en nachtschoot
- Meerpuntssluiting
- Penslot
- Raamboom
- Kierstandhouder
Werking van een slot
Vooraleer we dieper ingaan op de verschillende soorten sloten, is het handig om te begrijpen hoe een slot in elkaar steekt. Het deel waar u de sleutel insteekt en ronddraait, wordt de slotkast genoemd. De klink beweegt de dagschoot en de sleutel beweegt de nachtschoot. Door de draai van de sleutel valt de nachtschoot in een metalen uitsparing (00kwel de sluitplaat) in het deurkozijn. De deur zit op slot.
Insteekslot met dag- en nachtschoot
Het insteekslot met dag- en nachtschoot is het meest voorkomende type slot. Dit soort slot wordt bijna standaard in nieuwbouwwoningen geplaatst. Het insteekslot is ingewerkt in de deur, terwijl de dag- en nachtschoot in het kozijn zitten. Als u de deur sluit, valt de dagschoot in het sluitgat. De deur kan nog steeds gemakkelijk geopend worden door de deurklink te draaien of de sleutel een kwartslag te draaien. Als u de sleutel twee keer draait in het slot, valt de nachtschoot in het sluitgat, waardoor de deur stevig op slot zit.
Oplegslot met dag- en nachtschoot
Een oudere variant van het insteekslot is het oplegslot met dag- en nachtschoot. Dit type slot komt vooral voor in oudere woningen. Het oplegslot bevindt zich aan de binnenkant van zowel de deur als het kozijn. Net als het insteekslot heeft het oplegslot een dag- en nachtschoot. Het slot kan geopend worden door een schuifhendel of draaiknop te gebruiken.
Meerpuntssluiting
Ook de meerpuntssluiting wordt steeds vaker aangetroffen in moderne woningen. Dit slot wordt zowel in de deur als het kozijn ingebouwd. Een meerpuntssluiting is een slot waarbij er gebruikt wordt van drie of meer (soms vijf) sluitpunten die verdeeld zijn over de gehele lengte van de deur. Deze sloten kunnen gezien worden als extra veilige versie van een cilinder insteekslot. Als u de sleutel in het slot draait, sluit de deur op meerdere plekken tegelijk. Dit betekent dat extra sloten overbodig zijn.
Penslot
Een penslot is een stevig slot dat bestaat uit twee krachtige metalen pinnen. Met een speciale kruissleutel kunt u de pennen in de sluitplaat duwen. Het is een bijzetslot en wordt gebruikt om een deur of raam extra te beveiligen tegen inbraak. Pensloten worden ook wel “stersloten” genoemd. Het zijn sloten die boven of onder het hoofdslot worden gemonteerd.
Raamboom
De raamboom, ook wel klink genoemd, is een extra slot dat aan de binnenkant van de deur of het raam geplaatst wordt. Door de hendel omlaag te trekken, schuift een stevige metalen pin in een uitsparing op het kozijn. Sommige raambomen zijn uitgerust met een drukknop of sleutel. Om het raam (of de deur) op slot te doen, moet u de sleutel draaien of de knop indrukken; anders zal de klink niet omlaag gaan.
Kierstandhouder of ketting
Een kierstandhouder is een korte metalen beugel, soms met een ketting, die tussen de deur en het kozijn geplaatst wordt. Als de kierstandhouder gesloten is, kan de deur niet verder dan ongeveer 10 centimeter geopend worden. Hierdoor kunt u de deur openen zonder dat iemand meteen binnen kan komen.
Conclusie
Er wordt nog veel gebruik gemaakt van de gangbare sloten. Ze zijn bekend en veel sloten geven voldoende veiligheid en gebruiksgemak. Als er slijtage is, kunnen ze gemakkelijk gerepareerd worden en de kosten vallen mee.
Als u echter op zoek bent naar verbeterde beveiliging voor uw woning of bedrijf dan raden we u het volgende artikel aan: Biometrische identificatie als nieuwe technologie voor inbraakbeveiliging. Raamendeurbeslag.be biedt een schat aan informatie op het gebied van inbraakbeveiligingstechnologieën. Bekijk hier alle artikelen over veiligheid rondom raam- en deurbeslag.